BOŞANMA DAVASI NEDİR?
Eşler arasında TMK hükümleri uyarınca kurulan evlilik birliğinin eşlerden birinin veya her ikisinin ortak iradesiyle sona ermesidir.
BOŞANMA SEBEPLERİ NELERDİR?
TMK 161. vd. maddelerde düzenlenen boşanma sebepleri; “Zina (Aldatma)“, “Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış“, “Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme“, “Terk“, “Akıl hastalığı” ve “Evlilik birliğinin temelinden sarsılması (Şiddetli geçimsizlik)” şeklindedir.
BOŞANMA TÜRÜ NELERDİR?
Yukarıda da zikredildiği üzere taraflar; eşlerden birinin açacağı dava ile “Çekişmeli Boşanma” şeklinde evliliği bitirebileceği gibi her iki eşin ortak iradesiyle “Anlaşmalı Boşanma” şeklinde de evlilik birliğini bitirebilir.
-Çekişmeli Boşanma davası açan eş yukarıda zikredilen boşanma sebeplerinden birinin veya birkaçının varlığını tanık dahil her türlü delille ispat edebilir.
–Anlaşmalı Boşanmada ise her iki eş evlilik birliği ile doğan hakların boşanmadan sonraki durumlarını tayin etmek üzere “Boşanma Protokolü” olarak adlandırılan bir sözleşme ile evlilik birliğini sona erdirebilirler. Ne var ki eşlerin anlaşmalı boşanabilmesi için evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması şarttır.
BOŞANMANIN SONUÇLARI
Boşanma kararı ile birlikte eşlerin “Velayet“, “Nafaka (Yoksulluk Nafakası, İştirak Nafakası, Tedbir Nafakası)”, “Maddi ve Manevi Tazminat“, 01.01.2002 tarihinden sonra yapılan evliliklerde “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” uyarınca eşlerin malvarlığı ve “Katılma Alacağı“, “Ziynet Alacağı (Altın vs.) gibi bir takım hakları da mahkemece belirlenmektedir.
Ne Kadar Nafaka Öderim ya da Alırım?
Nafaka miktarı belirlenirken tarafların sosyal ve ekonomik durumu dikkate alınır. Bununla beraber TMK 175. maddesi uyarınca daha ağır kusurlu olan eş yoksulluk nafakası alamaz. Hükmedilecek nafakada herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Ne var ki nafaka alacaklısı kendi geçimini sağlayabilecek düzenli bir gelir sahibi olması halinde nafaka kaldırılabilmektedir.
Hemen belirtmek isteriz ki günümüz Türkiye’sinde “süresiz nafaka” kötüye kullanılmakta olup, nafaka alan eş, sigorta kaydını yaptırmayarak ve dahi nafaka miktarına göre belki de hiç evlenmeyerek suistimal etmektedir. Öyle ki 2-3 yıl süren bir evlilikte boşanmayla birlikte nafaka borçlusu eş 20 yıl- 30 yıl nafaka ödemektedir. Zaten boşanmayla manevi birlik sona erdiğinden, nafaka borçlusuna bir de uzun yıllar nafaka ödetmek adaleti zedelemektedir. Bu sebeple TMK 175. maddesinin de değiştirilmesi gündemdedir. Nitekim 04.01.2018 tarihli kanun teklifinde TMK 175. maddesindeki “süresiz” ibaresi “hakim tarafından belirlenecek bir süreyle sınırlı olarak” şeklinde, maddenin devamına da “hakimin belirleyeceği süre hiçbir şekilde tarafların evlilikte birlikte geçirdiği sürenin yarısından fazla olamaz” şeklindedir.
2019 yılında nafaka borçlusu asgari ücretle çalışıyorsa eğer aleyhine ortalama olarak 300-500 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
Velayetin belirlenmesinde çocuğun yararı göz önüne alınır. Bu kapsamda, çocuğun cinsiyeti, doğum tarihi, eğitim durumu, kimin yanında okumakta olduğu, talepte bulunanın çocuğun eğitim durumu ile ilgilenip ilgilenmediği, sağlığı, sağlık durumuna göre tedavi olanaklarının kimin tarafından sağlanabileceği gibi özel durumuna ilişkin hususlar göz önünde tutulmalıdır. Velayetin belirlenmesi ve düzenlenmesinde ana babadan kaynaklanan özelliklerin de dikkate alınması kaçınılmazdır. Bu nedenle, mahkemece çocuğu başkasına bırakma, ihmal etme, kaçırma, iradi olarak terk etme, yönlendirme hususları ile tarafın velayet talebinin olup olmaması, şiddet uygulaması, sadakatsizliği, ekonomik durumu, mesleği, yaşadığı ortam, kötü davranışı, alkol bağımlılığı, sağlığı, dengesiz davranışları dikkate alınmalıdır.
One response
Merhaba, bu bir yorumdur.
Yorum moderasyonuna başlamak, düzenlemek ve silmek için lütfen yönetim panelindeki yorumlar bölümünü ziyaret edin.
Yorumcuların avatarları Gravatar üzerinden gelmektedir.